Ejerforeningen Ryethave

10 gode råd for at undgå skimmelsvamp i lejligheden

Undgå fugt i lejlighederne

Der blev  isat nye vinduer i hele ejendommen 1996. Disse vinduer med nye vinduesrammer er meget tætte. Derfor er det nødvendigt med god udluftning i lejligheden på alle årstider. 2 gange á 5 - 10 minutter daglig anbefales som et minimum. Brug herudover friskluftindtaget øverst i vinduerne altid.

 

Termograferings rapport Ryethave har fået fortaget nok en termograferings rapport i 2018.

Denne bekræftigede alle tidliger termograferingsrapporter, at det er en konstruktionsfejl I vores bygninger som er årsagen til at der kan opstå skimmelsvamp

Ryethave bestyrelse anbefaler at man fjerner de pyntekasser som er monteret indvendig over vinduerne I alle værelser.

 

Termograferings rapport 2017

 

Tegning af hvorledes Gesims er aflagt ind på indervægen hvilket derved kan give kuldebroer

 

Emhætter

Emhætter må ikke tilsluttes til fri luft gennem ydermuren. De kan i stedet tilsluttes aftrækskanalen under loftet i køkkenet. Det er meget vigtigt, at aftrækskanalen ikke lukkes, da man derved hindrer udluftning af køkkenet, når emhætten er slukket. Det samme gælder for aftræk fra evt. tørretumblere.

 

Ventilator

 

Der må gerne sættes en ventilator op på Toilettet/badeværelses


Vi kan i øvrigt henvise til www.skimmel.dk.

 

Langt fra alle mennesker reagerer på de sundhedsskadelige stoffer i skimmelsvamp. Men de, der gør, kan få symptomer som f.eks. hovedpine, koncentrationsbesvær, irriterede øjne, allergi og astma.

Skimmelsvamp ligger på lur i alle lejligheder også i din.

 

Derfor er har samlet 10 gode råd, som kan være med til at forhindre, at svampen breder sig og udvikler sig til et sundhedsskadeligt problem.

 

Hvornår fik du sidst tjekket dit hjem for skimmelsvamp?

Mange bliver syge uden at vide hvorfor - for skimmelsvamp ligger på lur i alle lejligheder.

 

 

Herunder er en række gode råd, så man selv kan undgå at få den skadelige skimmelsvamp i lejligheden.

 

10 gode råd mod skimmelsvamp

  1. HOLD LEJLIGHEDEN TØR - Skimmelsvampe kan i de fleste tilfælde undgås, hvis du holder lejligheden tør og sikrer, at der er god ventilation.
  2. LUFT UD - Sørg for at lufte godt ud - lav gennemtræk i lejligheden 5-10 minutter flere gange dagligt. Du skal være ekstra omhyggelig med udluftningen på badeværelset (Sæt en ventilator op) og i køkkenet, når du har været i bad eller laver mad.
  3. BRUG EMHÆTTE - Sørg altid for at bruge en emhætten, når du laver mad. Tjek at udsugning og aftræk virker som det skal. Emhætte må gerne tilsluttes ventilations skakten, men ventilationsskakten må ikke afblændes, da dette stopper den naturlige ventilation i lejligheden. Emhætte må ikke tilsluttes gennem ydervæggen
  4. TØR TØJ UDENFOR - Hæng tøj til tørre udenfor eller brug en tørretumbler med kondensvirkning 
  5. HOLD EN JÆVN TEMPERATUR - Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet. Temperaturen må ikke være  lavere end 18 grade
  6. TJEK AFTRÆK OG VENTILER - Hold friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne, og se om aftrækskanaler og udsugningsventiler fungerer og er rene i badeværelset og køkken. 
  7. GØR RENT - Skimmelsvampe kan gro i støv, hvis der er tilstrækkelig fugt, og ophobet støv kan indeholde svampesporer og andre svampedele, der kan genere allergikere. Jævnlig støvsugning fjerner svampedele og grobunden for nye svampe
  8. PAS PÅ DE KOLDE YDERVÆGGE - Vores lejligheder er Ældre og dårligt isoleret, man ofte opleve at ydervæggene er betydeligt koldere end de indre vægge. I disse tilfælde er det vigtigt ikke at placere møbler med fast bagside op ad væggen. Der anbefales min. 10 cm. mellem væg og møbel for at sikre luftcirkulation og undgå kondens. Vores lejligheder er udstyret med en træplade ved alle vinduer, disse kan med fordele fjernes, da gesimsen som er uden for laver en direkte kuldebro ind i lejlighederne, da denne hviler af direkte ind på gulvpladen og loftpladen i beton, ved termografering med denne ses større kuldebro end hvor disse plader er fjernet.
  9. TØR OP - Husk at tørre vægge og gulv i baderum af med en skraber eller et håndklæde. Hæng håndklædet til tørre udendørs, eller hav en ventilator kørende på badeværelset
  10. HOLD ØJE MED FUGTSKADER - Hvis der opstår vandskade, skal du sørge for at kontakte relevante håndværkere, ejendomskontoret eller din udlejer, så skaden kan blive udbedret hurtigst muligt.

Kilde: www.skimmel.dk

Statens Byggeforskningsinstitut har i samarbejde med Landsbyggefonden og Grundejernes Investeringsfond lavet hjemmesiden www.skimmel.dk